Scroll Top

Filmy

Zde najdete mnoho filmů, které jsou buď přímo s křesťanskou tématikou, nebo jsou podle nás jiným způsobem myšlenkově zajímavé. Jsou vhodné k pouštění na mládežnických akcích, buď jen jako odpočinkovou součást večera, nebo jako úvod k zajímavé diskusi.

Je časné ráno, v předvečer Štědrého dne, a celé nebe se chystá na velkolepé oslavy Ježíškových narozenin. Panna Marie se svatou Veronikou pečou hory cukroví, Tři králové chystají dort a sbor andílků nacvičuje koledy. Jen jeden anděl jakoby tu byl navíc a jakoby se každému jen pletl pod nohy – Petronel, paličatý nešika a přetrhdílo. Na co sáhne, to zkazí, ale přitom nikdy nepřizná svoji chybu. Zakrátko si proti sobě poštve všechny svaté. Jediný, kdo má s Petronelem ještě trpělivost, je sám PánBůh, ale i toho Petronel nakonec urazí. Za trest je poslán na pozemský svět, aby napravil jediného hříšníka, jinak na Štědrý den skončí jako padlý anděl v pekle. Vyděšený Petronel, proměněný v žebráka, odchází mezi smrtelníky, o jejichž životě nemá ani potuchy. Průvodcem je mu poťouchlý čert Uriáš, který se náramně dobřebaví na Petronelův účet. Petronel bloudí zasněženým krajem a pokouší se najít si svého hříšníka, kterému by napravil hlavu. Nemá však nejmenší ponětí o lidských přáních, touhách, starostech a láskách a brzy zjišťuje, že nejpohodlnější řešení nebývají nejsprávnější, ba naopak, způsobují mnohem více potíží.

(Zdroj)

Anděl Petronel stále pracuje u Nebeské brány, ale je přesvědčen, že by si zasloužil lepší službu. Jeho věčný pokušitel, čert Uriáš, začne Petronela ponoukat. Stačí utrhnout jablíčko ze stromu Poznání a bude vědět to, co ví jen Bůh! A cesta k zaslouženému uznání bude volná. Hádka Petronela s Uriášem o jablko Poznání ale skončí neslavně. V potyčce se vzácné ovoce skutálí až na Zemi. Anděl popleta a jeho kamarád čert-pokušitel musí šupem na svět jablko Poznání najít a přinést zpátky. V předvečer svátku svatého Mikuláše se zamotají do podivuhodného reje. Setkávají se s malou Anežkou a její krásnou maminkou Magdalenou, partou nepoctivých koledníků, vydřiduchem Košťálem i sympatickým Párkařem. Než se jim podaří jablko najít a vrátit tam, kam patří, bude třeba zažít velké dobrodružství a projít několika nebezpečnými situacemi. A po řadě lidských i „božských“ zkoušek, naši hrdinové nakonec zjistí, že cesta k poznání vede především přes sebe sama, přes objevení síly přátelství, lásky a schopnosti odpuštění.

(Zdroj)

Život superpsa Bolta, geneticky upraveného psa, který ovládá mnoho nadpřirozených superschopností, je plný dobrodružství, nebezpečí a nástrah, když chrání svou paničku Penny před zločinnými gangstry – přinejmenším tehdy, pokud běží kamery. Celý filmový štáb přísně dbá na to, aby Bolt nezjistil, že se celý příběh odehrává jen na obrazovkách, protože dokud pes opravdu věří, že je jeho panička v nebezpečí, potud jsou jeho výkony v akcích neohrožené a odvážné. Když se Bolt souhrou okolností ocitne na druhé straně státu v New Yorku, začne se jeho dosud největší dobrodružství – cesta napříč skutečnou Amerikou za jeho paničkou, o níž věří, že je stále ve vážném nebezpečí. Vyzbrojen pouze iluzemi o tom, že jeho fantastické dovednosti a schopnosti jsou skutečné, a dvěma bizarními společníky – apatickou toulavou kočkou Mickou a křečkem s televizní závislostí, Bivoj – Bolt zjišťuje, že k tomu, aby se stal hrdinou, nepotřebuje žádné superschopnosti.

(Zdroj)

Bruce Nolan je reportér zpravodajské relace Eyewitness News lokální televize z Buffala, který je známý pro své humorné a prosté příběhy. Bruce je nespokojený téměř se vším, co se v jeho životě děje. Jeho přítelkyně Grace, je se svým životem spokojená a Bruce miluje i přes jeho negativistický přístup. Zatímco on sní o tom, že se jednou stane zpravodajskou legendou, ona je ráda, že může pomáhat lidem. Bruce dostane příležitost natočit u Niagarských vodopádů reportáž k 23. výročí vypuštění proslulé lodi Maid of the Mist. V klíčovém okamžiku však dojde k nepříjemnému zvratu a celý výstup se změní v největší katastrofu jeho kariéry. Po tomto fiasku následuje jedna pohroma za druhou. Rozzuřený Bruce viní ze svých životních útrap Boha a dává to hlasitě najevo. Všemohoucí slyšel všechny Bruceovy stížnosti a má pro něj nečekanou nabídku – jeho vlastní místo. Bruce je obdarován božskými schopnostmi a musí dokázat, zda by úlohu Boha zvládnul lépe.

(Zdroj)

Bůh se rozhodl otestovat čerstvého kongresmana, který vyhrál volby s odvážným sloganem „Změním svět“. Zadání je jednoduché. Po vzoru starozákonního konstruktéra a zoologa Noema má i on postavit archu, shromáždit na ní zástupce všech živočišných druhů a nasměrovat si to k Araratu nebo nějakému podobně vysokému kopci. Díky novému úkolu Evan získá i několik zvláštních schopností, pronásleduje ho všelijaká havěť, příšerně rychle mu rostou vlasy a vousy a nosí pořád ty samé propocené hadry. „Drobné změny“ vjeho chování a vzezření, jímž čím dál víc připomíná spíš poustevníka než elitního politika, navíc nezůstanou utajeny před jeho okolím, které náhle řeší, zda se Evan zbláznil z nové funkce nebo jestli ho postihla jen silnější krize středního věku. Nic z toho ale nevysvětluje, proč ho otravují smečky, stáda a hejna párujících se zvířat. A co na to Evan? Ten tiše trpí a staví. Vždyť potopa biblických rozměrů číhá za rohem.

(Zdroj)

Rodinná harmonie je poněkud narušena, když se mladší ze dvou bratrů Tommy vrátí z vězení. Otec jím opovrhuje, zato je hrdý na svého staršího syna Sama, který slouží stejně, jako kdysi on, v armádě. Sam má okouzlující ženu Grace a dvě krásné děti. Ti jsou však náhle vystaveni těžké zkoušce, když je Sam prohlášen za mrtvého po sestřelení při misi v Afgánistánu. Tommy se snaží být Grace v těžké době oporou, pomáhá jí s domáctností a stará se o rozptýlení pro děti, aby si Grace mohla odpočinout. Ačkoliv mezi nimi nevzikne žádné erotické pouto, stávají se Tommy a Grace dobrými přáteli. Situace se dramaticky změní, když se náhle vrací za mrtvého považovaný Sam, který sice přežil, ale změnil se k nepoznání… Z kliďase a slušňáka udělalo zajetí agresivního uzavřeného podivína, trpícího záchvaty paranoie a děsícího vlastní děti. Sam, který si nese obrovskou vinu za to, čeho se v zajetí dopustil, nevěří své ženě, že mezi ní a Tommym nevzniklo erotické pouto a nutí jí k přiznání, aby tak ulehčil vlastní vině. Když Samova paranoia začne ohrožovat zdraví jeho dětí i ženy, bratrský střet je nevyhnutelný.

Pro profesora filozofie Radissona je náboženství nepříjemným tématem, protože jeho matka, křesťanka, zemřela když mu bylo dvanáct, přestože se modlil k Bohu a prosil ho, aby její život ušetřil. Tato zkušennost ho motivovala ke studiu filosofie, které ho vyneslo mezi jedny z nejuznávanějších myslitelů. V rámci svých kurzů se však výuce náboženství nemůže vyhnout, proto nutí své studenty stvrzovat podpisem výrok ,,Bůh je mrtvý“. Když se tomuto přístupu jeden nový student jménem Shane Harper vzepře, Radisson požaduje, aby dokázal, že Bůh mrtev není. Student, který pro obhajobu Boha riskuje nejen neúspěch v Radissonově předmětu, ale také budouctnost na univerzitě a osobní život, představuje pro profesora těžkou zkoušku ve vlastním odhodlání Boha nenávidět.

(Zdroj)

Při hodině dějepisu byl vznesen dotaz na Ježíše. Věřící učitelka Grace na něj podle své víry krátce a výstižně odpověděla. Nějaký student ji ale udal a školní rada ji dala k soudu za nepovolené šíření víry. Doufají, že ji soud pro výstrahu ostatním odsoudí. Jako obhájce se Grace ujal začínající právník – ateista. A proces začíná… Film volně navazuje na první díl. Hlavní linii příběhu protínají na ději téměř nezávislé další osudy postav z dílu prvního.

(Zdroj)

Spisovatelka Eugenia „Skeeter“ Phelanová získá práci v místních novinách a s pomocí černošské služebné Aibileen začíná pracovat na tajném projektu. Aibileen strávila jako služebná v domech bílých lidí v Jacksonu celý život. Vychovala pro své zaměstnavatele 17 dětí. Když jí do života vstoupí Skeeter, Aibileen zjišťuje, že je poprvé v životě ochotna se s někým podělit o své zážitky a zkušenosti. Její přímočará přítelkyně Minny, má pověst nejlepší kuchařky v Mississippi. Pracuje pro Hilly Holbrookovou, ale následkem vzdoru je z práce vyhozena a nucena vydat se na periferii Jacksonu, kde pracuje pro osamělou Celii Footeovou. Ačkoliv je silná a nezávislá, je Minny současně velice rozumná a také zdravě skeptická, co se Skeeteřina projektu týče. Mezi trojicí žen vznikne doslova sesterské pouto, které jim pomáhá překonat těžkosti, jimž jsou během svého snažení vystaveny, a pomáhá jim uvědomovat si, že občas je třeba vybočit ze zajetých kolejí – i pokud to znamená nutnost konfrontovat celé město tváří v tvář a ukázat mu, že doba se mění.

(Zdroj)

Film inspirovaný životním příběhem Johna Forbese Nashe ml., nositele Nobelovy ceny za ekonomii. V roce 1947 byl John přijat na prominentní univerzitu v Princetonu. Nepodobá se svým vrstevníkům. Neúčastní se jejich zábav, žije ve vlastním, uzavřeném světě a dokonce nechodí ani na přednášky. Je doslova posedlý touhou po objevu „originální myšlenky“. Nalezne ji a vysokou školu opouští jako vědec, který svojí matematickou teorií doslova převrátil naruby ekonomické teze, považované uplynulých sto let za neměnné. Získá skvělé postavení, ožení se, založí rodinu… Jednoho dne si ovšem i jeho žena Alicia musí připustit, že to, co bylo až dosud u Johna považováno za podivínství, je závažnou psychickou chorobou. Léky na schizofrenii Johna utlumý natolik, že téměř není schopen účastnit se dále normálního života. Z lásky k Alicii se John rozhoduje překonat sám sebe a naučit se bojovat se zrádnou nemocí a jejími nástrahami v podobě halucinací sám, bez léků. Staňte se svědky příběhu o vítězném boji člověka s těžkou nemocí.

(Zdroj)

Seznamte se s Patchem Adamsem, doktorem, který vypadá, chová se a přemýšlí jako žádný jiný doktor, kterého jste kdy potkali. Pro Patche je humor nejlepší medicína a on udělá cokoli, aby se jeho pacienti smáli – i když tím riskuje svou kariéru. Příběh má pravdivý podklad, Patch Adams spojuje humor s povzbuzující povídkou, která předčí tradiční komedii.

(Zdroj)

,,Když porozumím svému nepříteli natolik, abych jej porazil, tak v ten moment ho také miluji.“ (Ender Wiggin) Mladý chlapec Ender je vysoce inteligentní a jeho schopnost analytického myšlení ho předurčuje k pochopení nepřítele lépe, než kohokoliv jiného. Film Enderova hra je založen na stejnojmenné knize. V alternativní budoucnosti Zemi ohrožuje mimozemská rasa „termiťanů“. Ender je spolu s několika dalšími talentovanými dětmi vybrán do vojenské akademie. Rozhodování dětí je ve válečných hrách intuitivní, rozhodné a nebojácné. Jsou soutěživé a nebojí se riskovat. Z těchto důvodů bylo rozhodnuto, že právě ony mají největší šanci v boji proti termiťanům uspět. Ender je vybrán za velitele a je cvičen pro svůj ultimátní úkol – zachránit lidstvo před blížícím se zničením tím, že zničí hrozbu u jejího kořene – na domovské planetě termiťanů. Čím více postupuje v akademii dopředu, tím více si však Ender uvědomuje, že stále nezná svého nepřítele. Co když existuje způsob jak s termiťany komunikovat a zjistit co chtejí? Co když jejich záměrem není zničit lidstvo? Než stačí Ender celý příběh rozplést, je tu závěrečný den jejich tréninku, kdy mají dokázat velitelům, že jsou schopni vést celou flotilu. Je na řadě odložit přemýšlení nad důsledky a vyhrát ještě jednu, jednu jedinou hru…

(Zdroj)

Když mladý Victor nečekaně přijde o svého milovaného psa Sparkyho, povolá na pomoc vědu a svého nejlepšího přítele přivede znovu k životu – jen s několika drobnými změnami. Snaží se svůj výtvor ukrývat, ale když se jeho přítel pokusí sám pokus opakovat, zjistí Victorovi spolužáci, učitelé i ostatní obyvatelé města, že znovuzrození může mít příšerné následky.

(Zdroj)

,,Seznamte se s Jeromem, navigátorem 1. třídy v centru dokonalých lidí Gattaca, který odlétá na roční misi na Titan. Jerom měl tento prestižní úkol zaručen již od narození. Splňuje všechny požadavky: unikátní genetický kvocient. Na kariéře Jeroma není nic pozoruhodného. Až na to, že já nejsem Jerom Morrow“ – těmito slovy se představí hlavní hrdina Vincent. Vincent je jeden z posledních lidí, kteří se narodili z lásky svých rodičů, a tudíž mimo dohled genetických inženýrů. Genetické inženýrství dostoupilo tak daleko, že si můžete doslova objednat dítě na zakázku – vybrat barvu očí, výšku, vysoké předpoklady k určitým vlastnostem a odstranit predispozice k nemocem. Hodinu po narození již víte o svém dítěti vše, včetně příčinny jeho smrti. Nedokonalý Vincent je odsouzen k práci uklízeče, protože jako nedokonalému, s vysokou percentáží sklonu k násilí a rizika předčasného úmrtí v důsledku selhání srdce, mu nikdo lepší práci nesvěří. Jeho snem však je stát se členem centra Gattaca, a letět do vesmíru. Protože nemá na výběr, volí cestu podvodu – vypůjčí si identitu jednoho z ,,dokonalých“, Jeroma, který se v zahraničí zranil a je upoután na vozík. Vincent podstupuje náročnou a bolestivou přeměnu na člena dokonalé společnosti, aby se mohl vydávat za Jeroma. Nejen že vědomostmi a navigátorskými schopnostmi daleko předčí své dokonalé kolegy, ale také jeho srdce již přesluhuje 10 000 úderů oproti původní předpovědi. Když je však na pracovišti zavražděn nepopulární vedoucí mise, začne rozsáhlé vyšetřovaní a zdá se, že Vincent bude navzdory všem obětem odhalen.

(Zdroj)

Merida je zkušená lučištnice a impulzivní dcera královny Elinor a krále Ferguse, zaníceného lovce divokých medvědů po tom, co ho jeden připravil o nohu. Merida je odhodlána jít si v životě svou vlastní cestou. Dostane se do vážné rozepře s matkou, jež z ní chce vychovat důstojnou a elegantní princeznu a podle starého zvyku ji zaslíbit jednomu z pánů země. Důstojná a elegantní je však přesný opak bojovné a volnomyšlenkářské Meridy, která se cítí matkou omezovaná a která rozhodně nemá v úmyslu se vdávat. Obrátí se tedy o pomoc k lesní čarodějnici a žádá jí o kouzlo, které by její matku změnilo. Myslí tím změnilo tak, aby matka zapomněla na vdavky. Kouzlo však z královny Elinor udělá medvěda. Matka s dcerou utíkají do divočiny. Co se ze začátku zdá jako vtipné nedorozumění se změní v děsivé prokletí když se ukáže, že duše královny pomalu opouští medvědí tělo a pokud si Merida nepospíší, ztratí matku navždy.

(Zdroj)

Ke skupině amatérských hasičů, usilujících o novou licencii profesionálů se přidává známý městský ochmelka, drogově závislý Brendan. Brendana nedávno opustila přítelkyně, která mu oznámila, že čeká dítě a nechce, aby jejího syna ovlivňoval takový otec. Tváří v tvář otcovství se Brendan vzchopý, už několik měsíců je čistý a usiluje o slušnou práci. Přesto je od náčelníka Marsche přijetí Brendana neobvyklý tah, neboť právě v době usilování o status profesionálů je každý zásah jeho hasičského sboru sledován a přísně hodnocen. Nekvalifikovaný a nezpůsobilý Brendan může veškerou snahu sboru pokazit a jeho kolegové mu to také dávají najevo. Blízko totiž již několik týdnů zuří obrovský prérijní požár, všechny sbory jsou v pohotovosti a v akci je třeba dobře spolupracovat a hlídat si záda, jinak hrozí, že vás oheň zastihne nepřipravené. Přežít mohou jen ti stateční. Příběh na základě skutečných událostí.

(Zdroj)

Tento nadčasový příběh vypráví o chlapci Josefovi, který je obdařen výjimečným darem – schopností vidět budoucnost ve svých snech. Jeho žárliví bratři mu závidí a proto Josefa obelstí. Ten se ocitne daleko od domova, ve starobylém Egyptě, nedorozuměním pak dokonce ve vězení. Když Faraón zaslechne o uvězněném muži se zvláštními schopnostmi, povolá Josefa, aby vyložil jeho královské sny a tím zachránil národ. Poté Josef brzy najde lásku a štěstí. Avšak když se jeho cesty opět zkříží s cestami bratrů, Josef se musí postavit tváří v tvář rozhodnutí, zda-li je potrestat nebo jim odpustit.

(Zdroj)

Bývalý žoldák, nyní pašerák diamantů a prostý rybář se octnou uprostřed ohně občanské války v Sierra Leone roku 1999. Dva muži spojí své síly v zoufalé misi: znovu získat vzácný růžový diamant nevyčíslitelné hodnoty a zachránit rybářova syna, kterého rebelové odvlekli a naučili zabíjet. Otec, poháněný láskou k synu se podvoluje pašerákovy, poháněného vidinou zisku. Vyhraje touha po majetku, nebo síla soucitu? Záběry krutého mučení a krveprolití střídá pohled na překrásné scenérie i válkou zpustošenou krajinu. Naléhavé a pohnuté dobrodružství tvaruje napínavé lidské osudy i dechberoucí akci v moderní epos s hlubokým poselstvím.

(Zdroj)

S ochranným transportem dětí na venkov v průběhu 2. světové války v Anglii se dostávají čtyři sourozenci do venkovského sídla starého profesora. Při hře na schovávanou objeví nejmladší Lucy ve staré almaře tajnou zemi Narnii, zemi plnou faunů, kentaurů a mluvících zvířat. Dozví se, že v Narnii je už 100 let zima, kvůli zlé bílé čarodějnici, která se zve královnou. Když se Lucy do Narnie vrátí i se sourozenci, setkávají se s mluvícími bobry a dozvídají se o starém proroctví. To říká, že až se v Narnii objeví čtyři děti lidského rodu, porazí bílou čarodějnici, usednou na čtyři trůny v sídle králů Cair Paravel a nastolí znovu mír. Šíří se také zvěsti, že jejich příchod přivedl zpět do Narnie jejího právoplatného krále, mocného Aslana, který jim chystá armádu. Starší ze sester Suzan se to vůbec nelíbí a chce se vrátit domů, je však pozdě. Edmund je zradil a vydal se hledat bílou čarodějnici, aby vládl sám, bez pomoci sourozenců. Hádky a vzájemné obviňování však nepomohou, nezbývá tedy, než vydat se hledat Aslana a požádat ho o pomoc. Příběh podle série C.S.Lewise o boji dobra se zlem a o významu oběti Ježíše na kříži.

(Zdroj)

Edmund a Lucy, dvě nejmladší z dětí Pevensieových, tráví prázdniny u svých příbuzných společně se svým nesnesitelným bratrancem Eustacem. Často tu vzpomínají na Narnii a na dobrodužství, které tam zažili, když jednoho dne z ničeho nic ožije obraz lodi, který visí v Lucinčině pokoji a oni se skrz něj dostávají zpátky do Narnie. Bohužel i s bratrancem Eustacem. Z moře, kam se pomocí obrazu přenesli, je zachraňuje král Kaspian desátý, kterému děti v předchozím díle pomohly ke královskému trůnu. Nyní se mladý král na své lodi plaví splnit svou přísahu a najít sedm ztracených lordů z Narnie, kteří se kdysi dávno ztratili během nebezpečné výpravy. Cílem výpravy je však také objevovat nové ostrovy a země na východ od Narnie. Kaspian má však ještě větší cíl – snad by se mohli doplavit až na nejzazší východ, tam, kde leží Aslanova země…

(Zdroj)

Mladý a nezodpovědný Kenaie a jeho dva bratři z indiánského kmene se připravují na večerní hostinu, když se setkávají s velkým medvědem grizzly. Vydají se na hon, ale s medvědem se utrhne ledovec a spolu s ním padá z hory i nejstarší z bratrů. Kenaie se vydává na trestnou výpravu, najít onoho medvěda a pomstít bratra. Medvěda se mu nakonec podaří vystopovat a zabít, ale duchové kmene jsou jeho dílem zklamáni a proto přemění na medvěda Kenaie samotného. Kenaiův druhý bratr se ho mezitím vydává hledat, objeví však jen jeho prázdné šaty a medvěda. Vzplane hněvem a v medvěda proměněnému Kenaiovy nezbývá než uprchnout. Rozhoduje se navštívit posvátné místo kmene, vzdálenou horu, jíž se v noci dotýkají světla, aby získal zpět svou lidskou podobu. Na cestě ho provází ukecané medvídě Koda, které nedávno přišlo o matku. Kenaie je nejprve svým společníkem k smrti otráven, nicméně postupně z jeho vyprávění začíná skládat děsivý obrázek o jejich vzájemném spojení.

(Zdroj)

Mladá učitelka Erin Gruwell nastoupí do školy pro problémové děti. Ty vyrůstají na ulicích, přidávají se na stranu různých gangů, nebo se účastní obchodu s drogami. Škola na tyto děti nechce plýtvat materiály, Erin jim ale chce dát šanci. Zavede ve třídě tradici čtenářských deníků, kam však děti nemají zaznamenávat děje přečtených knih, ale děje svých životů. Mají možnost nechat své sešity ve škole, aby je Erin mohla číst. Erin se dozvídá o životech svých svěřenců a o to více bojuje o výhody pro ně. Škola jí však nepomůže, tak hledá peníze mimo ni. K jejímu zápalu však lidé z jejího okolí nemají pochopení, především její manžel ne. Co však Erin ztrácí v osobním životě, získává od dětí ve své třídě, kteří si jí začínají vážit a sami začínají přepisovat své životní příběhy.

(Zdroj)

Snímek Muži, ženy a děti sleduje příběh skupiny středoškoláků a jejich rodičů, kteří se v době všudypřítomného internetu snaží zorientovat v měnících se vztazích, komunikaci, milostném životě i v tom, co si o sobě samých vlastně myslet. Film tematizuje sociální fenomény dneška, jako jsou videoherní kultura, anorexie, nevěra, honba za slávou a šíření nezákonného obsahu na internetu. Všechny postavy i jejich vztahy procházejí různými zkouškami a divákům se tak předestírá pestrá škála možností a cest, jimiž se lidé ve svých životech ubírají. Ať už jsou jejich zásadní rozhodnutí slibná nebo tragická, jedno je jisté – nikdo není v tomto roztodivném virtuálním světě imunní vůči obrovským sociálním změnám, které přicházejí díky neustálému používání telefonů, tabletů či počítačů.

(Zdroj)

Malý chlapec Sawyer je velmi uzavřený a nemá přátele, snad až na bratrance Kyla, který se právě chystá narukovat. Jednoho dne Sawyer najde na pláži zraněnou samici delfína a zavolá pomoc. Tým z Clearwaterského akvária se delfínice ujme a pojmenují ji Zima. Zima však kvůli zranění přijde o ocas a vypadá to, že ztratila vůli k životu. To se však změní, když ji do akvária přijde navštívit Sawyer, který se v akváriu skamarádí i s rozpustilou Hazel. Společně se o Zimu starají až se Zima nakonec kroutivým pohybem zbytku ocasu naučí znovu plavat. Tímto pohybem si však ničí páteř a vypadá to, že přes všechnu snahu zemře. Sawyera čeká další rána, když se vrátí jeho bratranec Kyle, který po zranění v akci zůstává v nemocnci pro veterány a odmítá se vrátit domů. Při návštěvě Kyla se Sawyer seznámí s doktorem McCarthym, odborníkem na protézy a dostane nápad. Proč by se nepokusili sestrojit Zimě nový ocas? Pokud uspějí, mohla by Zima žít a to přece stojí za pokus. Z příběhu o záchraně jednoho delfína se stane příběh motivující mnoho lidí s handicapem po celém světě.

(Zdroj)

Ochrnutý a bohatý aristokrat Philippe si za svého nového opatrovníka vybere Drisse, živelného mladíka z předměstí, kterého právě propustili z vězení. Jinými slovy – najde si na tuto práci tu nejméně vhodnou osobu. Podaří se jim však propojit nemožné: Vivaldiho a populární hudbu, serióznost a žoviální vtípky, luxusní obleky a tepláky. Bláznivým, zábavným, silným, neočekávaným a hlavně „nedotknutelným“, přesně takovým se stane jejich přátelství… Komedie s dramatickou zápletkou inspirovanou skutečným příběhem o tom, že ani od krku po prsty u nohou nepohyblivý člověk odkázaný na pomoc druhých, nemusí ztratit smysl života. A o tom, že i nejméně pravděpodobné spojení melancholického multimilionáře a extrovertního recidivisty může vyústit ve spolehlivé přátelství a ovlivnit životy obou z nich.

(Zdroj)

Na počátku šedesátých let dvacátého století, v době druhého Vatikánského koncilu, vstupuje několik mladých žen do noviciátu katolického kláštera. Společně procházejí tvrdým výcvikem a potýkají se s otázkami víry, měnící se církve a sexuality. Mladá sestra Cathleen touží oddat svůj život lásce a všechnu svou sílu vkládá do hledání vlastního vztahu s Bohem. Stane se klášter tím místem, kde dojde její touha naplnění, nebo je to celé trochu složitější?

(Zdroj)

Evan Treborn se vydává pomocí schopností zděděných po otci a díky svým zápiskům z dětství na riskantní cestu do minulosti, aby ji změnil, napravil své chyby a setkal se s láskou svého života. Nebezpečný experiment se mu však vymkne z rukou a ukáže, že měnit minulost pro vlastní prospěch může přinést mnoho bolesti a dalších nechtěných ztrát.

(Zdroj)

Příliš bujná fantazie dvanáctileté „budoucí spisovatelky“ Briony Tallisové odstartuje tragický příběh, který nenapravitelně změní osudy tří lidí. Vinou vlastní nezralosti a série nedorozumění nařkne mladého zahradníka Robbieho Turnera ze znásilnění nezletilé sestřenice. Nadaný chlapec, který původně mířil na lékařskou fakultu, končí ve vězení. Toto obvinění ale ničí život i její sestře Cecilii, která Robbieho bezhlavě milovala. Když si záhy už o něco starší Briony uvědomí, co napáchala, je už pozdě. Cecilia zavrhla celou rodinu a odstěhovala se do Londýna, kde se živí jako zdravotní sestra. Robbie výměnou za zkrácení trestu narukoval do armády a ve Francii se snaží zastavit postupující Němce. Briony na cestě za vykoupením nastoupí do ošetřovatelského kursu a díky utrpení, které kolem sebe dennodenně vidí, konečně dospívá. S tím souvisí i rozhodnutí postavit se svým dvěma obětem tváří v tvář a respektovat jakýkoli trest. Možná se tím očistí, možná to ale na vykoupení nebude stačit. Možná to ani nestihne, protože Londýn se připravuje na masivní bombardování. Možná všechny tři čeká úplně jiný konec.

(Zdroj)

Děj amerického snímku se odvíjí od neobvyklé situace. Novinář Chris Chandler přijde při policejní akci o své auto. Vzápětí mu zcela neznámý muž věnuje svého jaguára a nic za to nechce. Tato zdánlivě nepochopitelná akce však má svůj začátek před čtyřmi měsíci. Tehdy malý Trevor nastoupil po prázdninách do sedmé třídy. Nový učitel, poznamenaný popáleninami na tváři, zadá žákům zvláštní úkol. Mají vymyslet způsob, jak změnit svět kolem sebe. Po dlouhém vymýšlení Trevor najde takový, který by mohl skutečně fungovat. Začne hned sám u sebe, když přivede k sobě domů bezdomovce Jerryho. Najde si ještě další „své“ dva lidi, kterým chce pomoci. Místo díků by mohli poslat pomoc dál. Jenomže výsledky pokusu o nápravu okolí Trevora zklamou a ani se mu nepodaří dát dohromady osamělou matku se svým učitelem. Zdá se, že svět nemůže nikdy být lepší a takový, jaký by si přál.

(Zdroj)

Biblický příběh o Mojžišovi, který se stal egyptským princem a nevlastním bratem budoucího faraóna Ramzese. Když však poznal svůj židovský původ, v pravý čas opustil palác, aby naplnil boží vůli a vyvedl svůj lid z egyptského otroctví do zaslíbené země.

(Zdroj)

Středoškolák Homer Hickam žije v hornickém městečku ve východní Virginii, kde jedinou možností obživy je práce na šachtě. Homer má velkou fantazii a touží objevovat vzdálené světy. Jednoho dne zahlédne na obloze přelétat první sovětskou družici Sputnik. Začne se zajímat o rakety, a dokonce se díky tomu spřátelí s opovrhovaným „šprtem“ Quentinem. Spolu se dvěma dalšími kamarády pak začnou amatérsky konstruovat malé rakety. První pokusy jsou však zoufalé. Aby získali více znalostí, pustí se do studia chemie, fyziky a matematiky. Nakonec se jim podaří sestrojit překvapivě funkční rakety. Ty nepředstavují jen jakousi lepší hračku, ale pokud uspějí na mezistátní soutěži mladých techniků, i únik z rodiště. V cestě za splněním snu ale Homerovi stojí nepochopení otce, který stále vidí budoucnost svého syna jako předáka směny v šachtě.

(Zdroj)

Začíná další školní rok a na chlapeckou akademii ve Vermontu příchází nový učitel John Keating, aby zdejší studenty učil anglické literatuře. John praktikuje velmi nezvyklý způsob výuky, čímž si své studenty nejen získá, ale hlavně je naučí mnohem více, než by se mohli dočíst v knihách. Stane se jejich vzorem a chlapci se na základě jeho vedení odvažují vzít svůj život do vlastních rukou a postavit se za to, čemu věří. Nemají však tušení, jaké následky to může mít…

(Zdroj)

Internátní škola Summerhill byla založena již roku 1921 a mohou ji navštěvovat žáci od 5 do 16 let. Založil ji skotský pedagog A. S. Neill (1884-1973) a její předností je netradiční přístup k výuce. Tento zakladatel tvrdil, že vnější tlak má negativní vliv na utváření člověka a funkcí učitele je chránit žáka před zhoubnými vnějšími vlivy. Dále doporučoval zrušit tresty a omezit mocenskou autoritu učitele. Kladl důraz na žákovskou samosprávu (bez zásahů učitele), na svobodné jednání dětí a výuku založenou na neformálních rozhovorech. A právě sem přijíždí malá Maddy, kterou sem přihlásili rodiče na doporučení psychologů. Ovšem školu, její vedení, ale i žáky čeká nelehký boj s úředníky o její zachování…

Teorie všeho vypráví životní příběh Stephena Hawkinga, který na svém velmi nemocném těle nosí jednu z nejchytřejších hlav, jakou kdy lidstvo poznalo. Byť by vám hravě vysvětlil nesrozumitelné zákonitosti fungování vesmíru, sám možná nechápe, jak je možné, že jeho vlastní život zachránila tak neobyčejná věc, jakou je láska. Příběh začíná v roce 1963, kdy má jednadvacetiletý Stephen Hawking, student kosmologie na Cambridge, našlápnuto ke skvělé budoucnosti. Spolužáci i profesoři ho naprosto zbožňují, stejně jako krásná Jane, která na téže škole studuje umění. On na oplátku zbožňuje ji. Když však v osobním i profesním životě stane na pomyslném vrcholu, zažije nemilosrdný pád. Lékařské vyšetření po jednom z mnoha jeho „nešikovných“ škobrtnutí vyřkne drsnou diagnózu – neléčitelné postupné ochrnutí nervového systému, které do dvou let ukončí smrt.

(Zdroj)

Příběh se odehrává na konci 19. století. Dr. Carlisle píše knihu na téma morálních hodnot a čeká na schválení od akademické rady. Jeho nejbližší kamarád, profesor Anderson, však s publikací nesouhlasí, protože podle něj nelze kázat morálku bez autority Ježíše Krista. Mezi profesory dochází k rozepři. Dr. Carlisle se snaží přemluvit svého kolegu, ale ten má své argumenty, a aby dokázal, proč to tak vnímá, zve dr. Carlisle do svého domu, kde mu odkrývá svůj vynález – stroj času. Dr. Carlisle je poslán do 21. století, aby objevil pravdu o morálce a způsobu života tamějších lidí.

(Zdroj)

Reverend Walter Goodfellow je místní vikář, který žije se svojí ženou Glorií a svými dvěma dětmi v malém anglickém městě Little Wallop. Gloria se vážně snaží udržet dekorum vikářovy ženy, ale brzy zjistí, že její chlapci posedlá nymfomaniakální dcera, šikanovaný syn a manžel soustředěný tolik na duchovní záležitosti, že zapoměl na své povinnosti manžela, se vymykají její kontrole. Touží po spáse a pomoci a ta nakonec přichází v podobě hospodyně Grace – okouzlující, diskrétní, postarší dámy, která má svoji vlastní definici údržby domu a velmi svéráznou dovednost řešení problémů. Grace se rozhodne vzít vše do svých rukou a pomoci rodině Goodfellowů znovu najít jejich ztacený mír. Ve vesnici dojde k několika podivným zmizením. Situace se však doopravdy vyhrotí teprve, když Glorie s dcerou zjistí z novinové reportáže skutečnou totožnost Grace a všechna podivná zmizení najednou začnou dávat smysl…

(Zdroj)

Cuba Gooding Jr. si zahrál v biografickém filmu, který vypráví strhující životní příběh Bena Carsona, muže, který toužil stát se lékařem. Pocházel z nuzného prostředí, ve škole měl slabý prospěch a navíc vznětlivou povahu, což jsou velké překážky k dosažení tak vysokého cíle. Ovšem díky své matce, jenž dvě děti vychovávala sama, ovšem vedla je k houževnatosti a snaze dosáhnout úspěchu navzdory nepřízni, se Carson nakonec stal jedním z nejuznávanějších dětských neurochirurgů na světě. A od prezidenta Geoge W. Bushe za to získal Medaili cti, nejvýznamnější civilní vyznamenání. V rodině Carsonových zkrátka nepovažují to, že něco nejde, za odpověď.

(Zdroj)

Zootropolis, město zvířat, kde žijí predátoři v harmonii se svou kořistí a kde kdokoliv může být čímkoliv. Mladá králičice Judy se nemůže dočkat, až se bude moct do tohoto zázračného města vydat a stát se první králičí policistkou. Jenže když první den v práci dostane svůj první úkol – rozdávat pokuty – zjistí, že cesta za jejím snem bude trochu trnitější. V zoufalství slíbí, že vyšetří případ jednoho z několika zmizelých savců, ve kterém celý policejní sbor již týdny neudělal žádný pokrok. Jelikož kolegové jí nepomohou, lstí získá na svou stranu světaznalého lišáka Nicka, který je sám podvodníkem a s ostatními zločinci ve městě se dobře zná. Toto nepravděpodobné spojení vyústí v přátelství a dobrodružnou cestu k vyšetření zmizení zvířat, které se ukáže být něčím mnohem vážnějším, než se na začátku zdálo.

(Zdroj)

Michael Oher toho o rodině moc neví. A o fotbalu ještě míň. Bezprizorný teenager zná především ulice a sídliště Memphisu. Dobře situovaná Leigh Anne Tuohy si svět, v němž se Michael pohybuje, neumí představit. Přesto u ní Michael najde domov a Tuohyovi najdou dalšího milovaného syna a bratra. Tento skutečný příběh o rodině a Michaelově vzestupu k pozici fotbalové hvězdy vás okouzlí směsí sportovní akce i dojemných emocí. Staňte se svědky pozoruhodné cesty mladíka, který byl ve výběru amerických univerzit v prvním kole draftován do NFL a stal se vítězem ještě dříve, než vůbec vstoupil na hřiště.

(Zdroj)

Brian se narodil ve stejný den jako Mesiáš, se kterým si ho všichni pletou a způsobují tak spoustu absurdních gagů. Hlavní hrdina se připojuje k Lidové frontě Judee, aby pomohl svou zemi osvobodit od nadvlády Římanů. Vždyť co dobrého Římané Židům přinesli? Snad jen vodovod, silnice, pořádek, kanalizace, školství, víno… Ale kromě toho, co dobrého udělali? Snímek se může jevit jako parodie církve. Spíše však paroduje to, co lidé z církve udělali tím, že se soustředili na nepodstatné věci.

(Zdroj)

Leave a comment